"OHAL uzatılacak mı" sorusu yanıtını buldu.
Konuyla ilgili açıklamayı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş yaptı.
Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'na ilişkin kameralar karşısına geçen Kurtulmuş, olağanüstü halin (OHAL) 90 gün süreyle uzatılmasına karar verildiği söyledi.
Öğretmen atamalarına ilişkin açıklama da yapan Kurtulmuş, 9 Ekim'de 20 bin öğretmenin atamasının yapılacağını belirtti.
Hükümet Sözcüsü, KHK'lara yönelik eleştirilere de değindi. KHK çıkarma yetkisinin hükümette olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, KHK'larla ilgili diğer partilerin görüşlerini alacakları ancak bunun bir yetki devri anlamına gelmediğini dile getirdi.
Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel temsilcisinin, 14 Temmuz'da darbe teşebbüsüyle ilgili Türk yetkililere uyarıda bulunduğu iddiası"na ilişkin sorusuna, "15 Temmuz'dan sonra çok sayıda şehir efsanesi, sabık, başarısız darbe teşebbüsü öncesi ve sonrasıyla ilgili çok sayıda aslı esası olmayan şehir efsanesi üretildi. Herhalde bu söylediğiniz de onlardan birisidir" yanıtını verdi.
Kurtulmuş'un yaptığı açıklamalardan öne çıkan diğer başlıklar şöyle:
"FETÖ'nün başındaki kişinin Türkiye'ye iadesiyle ilgili olarak Amerikan makamlarının üzerine düşeni yapması için gerekli girişimler yapılıyor.
ABD ile her alanda stratejik ortaklığı olan bir ülke olarak, özellikle suçluların iadesi anlaşmasını yapmış bir ülke olarak da, bu karar Amerikan yargısı tarafından verilene kadar, adı geçen kişinin Türkiye'ye iade edilmek üzere bulunduğu yerde tutuklanmasını talep ediyoruz. Eylül ayının 10'unda gönderilen dosya, ilgili kişinin tutuklanmasıyla ilgili bir taleptir. O da bizim ABD ile suçluların iadesi anlaşmasının 10. maddesinden kaynaklanan bir hakkımızdır. Bu başvurunun en kısa zamanda karşılanacağını, bununla ilgili adımların atılacağını umut ediyoruz.
Fırat Kalkanı operasyonu Suriye'nin bütünlüğünün korunması, Türkiye topraklarının başta DAEŞ ve YPG olmak üzere terör örgütlerini saldırılarından korunması ve terör koridoru oluşmasını engellemek için yapılan operasyondur. Bu özellikle DAEŞ ile ilgili bir mücadeledir. Bu bölgenin güvenli bir bölge haline gelmesi öncelikli hedeflerimizdendir. Operasyon kararlılıkla sürecektir.
Musul ve Rakka operasyonları yapılacaksa bu operasyonlarda mutlaka yerel unsurların, o şehrin unsurlarından oluşan mukavemet birimlerinin sahada olması, uluslararası koalisyonun da bu yerli unsurlardan oluşan bu mukavemete destek vermesi meselenin aslıdır. Türkiye bu çerçevede, Rakka ve Musul operasyonları ve diğer operasyonların yürütülmesini düşünür ve bu çerçevede de oradan DAEŞ çıkartılırken, oraların başka bir terör örgütüne bırakılmasını da asla kabul etmez.
"DAEŞ GİDERKEN BAŞKA ÖRGÜT GELMEMELİ"
Türkiye'nin başından itibaren söylediği husus, Suriye Suriye halkının olduğudur. Musul ve Rakka operasyonu yapılacaksa şehirler bir başka terör örgütüne peşkeş çekilmemeli. PYD'nin Musul ve Rakka'da operasyonların esas unsurlarından biri olarak görülmesi kabul edilemez. DAEŞ giderken başka terör örgütü gelmemeli. PYD 'nin önemli bir kısmı Mümbiç'ten çekilmiştir ama tamamının Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyoruz.
İstihbarat birimleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu belirli bir noktaya geldiğinde Bakanlar Kurulu'na gelir.
30 belediyede görevden alma oldu, terör bağı ortaya çıkan başka belediyelerde de benzeri kararlar verilebilir.
ALMAN MİLLETVEKİLLERİNİN İNCİRLİK ZİYARETİ
İncirlik Üssü Türkiye'ye ait milli bir askeri üstür. Buranın nasıl kullanılacağı Türkiye'nin emir-komutasında belirlenir. Türkiye'nin vermiş olduğu izin çerçevesinde diğer ülkeler yararlanır. Alman askerleri de izinle burada bulunuyor. Alman milletvekilleri İncirlik Üssü'nü denetliyor değiller. Kendi askerlerini denetlemek için İncirlik'e gelecekler.
İsrail'in Türkiye'ye vermiş olduğu tazminat Türk makamlarının resmi hesaplarına yatırıldı. Bunun nasıl dağıtılacağı Türkiye'nin tasarrufudur.
Musul operasyonuyla ilgili tavrımız açıktır."