15 Temmuz 2016 yılından gerçekleştirilen hain Darbe girişiminin 2. Yılı anma töreni; Milli İrade, Demokrasi ve Özgürlük programı ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar anıldı. Karamürsel Belediyesi ve ilçe Müftülüğü tarafından organize edilen Milli İrade, Demokrasi ve Özgürlük programı 20:00 ‘de 15 Temmuz belgeseli, görsel ve müzik gösterileri ile başladı. İlhan Çınar Alanına kurulan dev akranda Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının izlenmesi ile devam eden programda, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve İlçe Kaymakamı Ahmet Narinoğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar. Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım konuşmasında; ‘’ Allah bir daha bu memlekete 15 Temmuz gibi geceler yaşatmasın. Kendi içinde dost bildiğimiz, beraber omuz omuza kıbleye dönüp alnımızı secdeye koyduğumuz, aynı sofradan yemek yediğimiz, beraber oturup kalktığımız, arkadaş sandığımız, insanların ihaneti ile karşılaştı bu millet. Öyle sinsi bir tuzak kuruşmuş ki bu millete, kırk yıldır ince ince işlenmiş. O kadar ince detaylar ile ince alanlara nüfus edilmiş ki, o gece anladı Millet ne olduğunu. Bu Millet, Alpaslan’ın bu vatana ayak bastığı günden beri İslamiyet ile müşerref olan Türk Milletinin Anadolu topraklarını yurt edindiği günden beri hep baskı altında, hep tehdit altındadır. Ve asla unutmayın ki dünya döndükçe, bu Millet bu topraklarda yaşadıkça bu tehdit ne geçecek, nede bitecektir. Geçmişten gelen bu husumet, gelecekte de devam edecektir.

Onlar, hiçbir zaman adalet timsali inancını ve imanını mazlumun yanında yer almakla gören büyük Türk Milletinin yükselişini asla istemediler istemeyeceklerdir. Bizlere emanet edilen Türkiye Cumhuriyetini ilelebet yaşatmak istiyorsak, bedel ödemek zorundayız. O bedel gerekirse canımız olabilir. Bundan 1 dakika geri kalmayacağımızı bu Millet 2 sene önce 15 Temmuz gecesi tüm Dünyaya gösterdi. ‘’ dedi.

Konuşmaların ardından İlçe Müftülüğüne bağlı din görevlilerin Kuran-i Kerim tilaveti ile devam eden gece, Darbe gecesi Darbeyi Engelleyen en önemli olaylar arasında gösterilen Selalar o gün ki duygu ile saat 00:13’te tüm Karamürsel’de tekrar okundu. İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir’in yapmış olduğu Dua ile biten program, vatandaşların gecenin ilerleyen saatine kadar Alanlarda beklemesi ile sonlandı. 
Karamürsel İlhan Çınar Alanında düzenlenen Milli İrade, Demokrasi ve Özgürlük programına katılan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’a Eşi Tuğba Yıldırım, İlçe Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Yusuf Canik, İlçe Jandarma Komutanı Sadık Eroğlu, İlçe Emniyet Müdürü Okan Tekin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Çakır, AK Parti İlçe Başkanı Recep Demirel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Ekin, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Onur Gökakın, Belediye Meclis Üyeleri, STK’lar ve çok sayıda Karamürselli vatandaşlar eşlik etti.