Karamürsel  İlçe Sağlık Müdürü Dr Ferhan Uğur sağlık haftası ile ilgili bir bildiri yayınladı. 

Ülkemizde her yıl 03-09  Eylül tarihleri Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.Bu haftanın amacı; halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak halkın sağlığı konusunda bilinç düzeyini yükseltmektir.

 Karamürsel İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ilçemizde vatandaşlarımızın en iyi ve kaliteli sağlık hizmetine ulaşmasını sağlamak amacıyla çalışmaktadır.Karamürsel İlçe Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastanemiz, 4 Aile Sağlığı Merkezimiz 3 Sağlık Evimiz ve Acil Sağlık Hizmetleri istasyonumuz aracılığı ile halkımızın sağlık hizmetlerini 7 gün 24 saat kesintisiz karşılamak için çalışmaktayız.

4 Aile Sağlığı Merkezinde 17 Aile Hekimliği Birimi ile Aile Hekimi ve Aile Sağlığı elemanlarımız daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleriyle başlayan Koruyucu Sağlık Hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmekteyiz.

 Bebek Ve çocuklarımıza yönelik Yenidoğan İşitme Tarama Programı, Yenidoğan Görme Taraması Programı,Gelişimsel Kalça Displazisi Tarama Programı ile sağlık hizmetleri itinayla yakından izlenmektedir.

 

     15-49 yaş kadın izlemleri,evlilik öncesi danışmanlık,gebe bilgilendirme sınıfı,anne dostu hastane,doğum öncesi ve lohusalık dönemi izlemleri,gebelik ve süt verme döneminde D vitamini desteği,sezeryan oranının azaltılması ve normal doğumun teşviki programları ile kadın sağlığı çalışmaları kesintisiz olarak devam etmektedir

 

      13 ayrı hastalık yapıcı etkene karşı sürdürülen ve dünyanın en kapsamlı aşılama programlarından birisi olan ulusal aşı programı ile her yıl yaklaşık 625 bebeğe ve 1000 okul çağındaki çocuğa aşı uygulanmaktadır.

 

      İlçe Sağlık Müdürlüğümüz 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izlem yapmakta,herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır.

 

     İçme-kullanma suyu,ambalajlı sular,yüzme havuzları ve yüzme suları ile ilgili denetleme ve izleme çalışmalarımız Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sisteminde(ÇSBYS) elektronik ortamda izlenmekte ve değerlendirilmektedir.

 

    4207 sayılı Kanun kapsamında belirlenen alanlarda Tütün ürünü kullanımını önlemek amacıyla ülke genelinde oluşturulan denetim ekipleriyle 7 gün 24 saat esasına göre denetimler yapılmaktadır.Kapalı alanda sigara kullanımına tanık olan vatandaşlarımız tarafından ALO 184 iletişim hattı üzerinden yapılan ihbar ve şikayetlere de anında müdahale edilmektedir.

 

    Meme, rahim ağzı,kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisine yönelik tarama ve eğitimler aralıksız sürmektedir.Henüz taramalarını yaptırmamaış 40 yaş üstü kadın ve 50 yaş üstü erkeklerimizi bu vesile ile ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak üzere aile hekimlerine başvurmaya davet ediyoruz.

 

Müdürlüğümüzde diyetisyenimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir.Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam etmektedir.Tuz kullanımın azaltılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimizin içinde tüm ilköğretim okullarımızda ağız diş sağlığı muayenesi,flor vernik uygulaması, ağız diş sağlığı farkındalık eğitimi ve diş fırçası-macun seti dağıtımı yer almaktadır.

 

Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve kaliteli yaşam standardını yükseltmek için, İlçe Sağlık Müdürlüğü çalışmalarımız hiç ara vermeden ve artarak devam edecektir.

 

Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve halk sağlığı çalışmaları etkileri uzun sürelerde ortaya çıkan,sabır gerektiren uzun soluklu çalışmalardır.Bu uzun soluklu yolda birlikte ilerlediğimiz sağlık çalışanlarımız ile sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalmanın bilincini taşıyan tüm hemşehrilerimize iyi,kaliteli ve sağlıklı günler dilerim.

                                                                                                   

    Dr.Ferhan UĞUR 

   İlçe Sağlık Müdürü