Karamürsel Belediyesi Nikah Salonunda sosyal mesafeli bir şekilde gerçekleşen toplantıya Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın yanı sıra Karamürsel mahalle muhtarları ve Ziraat Odası Başkanı Memduh Birinci katıldı.
Hükümetin Mahalleler ile ilgili yaptığı bir kanunu Muhtarlara anlatan ve kendileri ile koordineli bir karar almalarının gerektiğinin altını çizen Başkan Yıldırım, muhtarlarımızı bu konuda bilgilendirerek, kendilerinin de köy halkını bilgilendirmesini rica etti.
Resmi Gazete de yayınlanan ‘’ Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’un 10. Maddesinde yer alan ve bizleri de ilgilendiren Kırsal Mahalleler Kanunu ise şöyle;
‘’Köy veya Belde Belediyesi iken mahalleye dönüşen ve Büyükşehir Belediye sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, Belediye hizmetlerini erişilebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili İlçe Belediye Meclisi'nin kararı ve teklifi üzerine Büyükşehir Belediye Meclisi'nin alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler Kırsal Mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak tamamı kırsal Mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir. Büyükşehir Belediyesi 1. Fıkra uyarınca ilçe Belediyesi'nden gelen teklifi aynen veya değiştirilerek kabul edebilir ya da reddedebilir.’’
Yani Karamürsel Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin alacağı kararlar ile Kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen Mahallelerimizin ‘’ Kırsal Mahalle ‘’ olarak kabul edilebileceğinin bilgisini verdi.
Kanunda belirtilen maddeyi muhtarlar ile paylaşan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Karamürsel Belediyesinin bu konu üzerinde birlikte çalışmalar yaptıklarını ve sonucunda; ‘’Karamürsel için en yararlı şekilde, Milletin ve Devletin lehine ne varsa onu yapacağız. Kimsenin bir şüphesi olmasın. ‘’ dedi.
Kırsal Mahalle Kanunu’nun uygulanması durumunda;
Kırsal Mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile Basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat iş yeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre alınması gereken Emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde Ticari, Sanayi ve Turistik faaliyetler de kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimi uygulanır. Kırsal Mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imar ile ilgili harçlar alınmaz.
Anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirim uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifinin işyerleri için %50’sini, konutlar için yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.