Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Karamürsel’e gelişinin 88. Yıl dönümü kutlandı.
Tören Karamürsel Kaymakamı Osman Canbaba, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Jandarma Komutanı Üsteğmen Burhan Demir, İlçe Emniyet Müdürü Abdullah Tırpan ve ilçe protokolünün katılımıyla Tarihi Belediye Binası önünde gerçekleştirildi.
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan törende, Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Mücadele döneminde kahramanca savaşarak şehit olan Karamürsel halkı anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve istiklal marşı okundu.
Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım konuşmasında;
“Dünya tarihine geçen bir istiklal mücadelesi vererek, Türk milletinin boynuna esaret zincirinin vurulamayacağı cihana gösteren ve bağımsızlığımızı bizlere armağan eden Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk 24 Temmuz 1933 tarihinde Acar isimli Motoruyla Deniz yolu ile ilçemize teşrif etmişlerdir.
İlçemiz tarihinde önemli bir yer tutan bu ziyaretin gerçekleştiği ve Karamürsel Belediyesi olarak o günü yansıtacak şekilde yeniden düzenlediğimiz bu alanda yer alan iskeleden, kendisini coşku ve heyecanla karşılayan ilçemiz halkını selamlayarak belediye binamızı şereflendirmişlerdir.
Atatürk, Pirali namıyla bilinen Kıraathanede kendisine sunulan kahveyi içerken, aynı zamanda da Karamürsel halkı ile sohbet ederek onların istek şikâyetlerini bizzat kendilerinden dinlemiştir.
Gazi Mustafa Kemal; İlçe Askerlik şubesindeki incelemeleri sırasında,
4 kez işgale uğradığı halde bağımsızlık mücadelesinden vazgeçmeyen, Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Ya İstiklal Ya Ölüm parolası ile kenetlenerek, Kuvayı milliye ruhuyla direnişe geçen Karamürsel Halkı için şu onur verici sözleri söylemiştir.
“Karamürsel Halkı İstiklal savaşında çok çalışmış, kadını ve erkeği ile cepheye silah ve cephane taşımış işgal hareketlerine karşı üstün bir kahramanlıkla mücadelede bulunmuştur. Bu sebeple burayı ziyaret etmekten son derece memnunum.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk iki buçuk saat süren incelemelerini tamamlayıp çarşıdaki caddelerinin genişletilmesine ilişkin gerekli görüş ve fikirlerini de belirterek aynı gün ilçemizden ayrılmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda, günümüzden 88 yıl önce gerçekleştirmiş olduğu ziyaretin kutlama programını gerçekleştirirken, Atamıza; onun şahsında Vatanın kurtulması, milletin bağımsızlığı için düşmanın mermisine, süngüsüne göğsünü siper ederek, aziz vatanımızın her bir karış toprağını kanıyla ıslatan şehitlerimize, yiğitlerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Başkan Yıldırım’ın konuşmalarının ardından, Atatürk’ün Karamürsel’e gelişi temsili olarak canlandırıldı.