Kocaeli'nin içme suyunun büyük bir bölümün karşılayan Yuvacık Barajı alarm veriyor. Başiskele ilçesinde bulunan barajın doluluk seviyesi, sonbahar yağışlarının yeterli olmaması nedeniyle, yüzde 19'a kadar geriledi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İzmit Su A.Ş verilerine göre, 51 milyon metreküp kapasiteli barajda 10,11 milyon metreküp su kaldı. Yine, İzmit Su A.Ş'nin internet sitesindeki son 5 yıl istatistiklerine bakıldığında da bu oranın en düşük seviye olduğu görülüyor. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışların gelmemesi durumunda su seviyesinin daha da düşebileceği belirtiliyor. Son günlerde sosyal medya üzerinden Yuvacık Barajı’nda düşen su seviyesini gösterir fotoğrafların paylaşılması ve konunun da sık sık basında yer alması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, barajdaki incelemelerin ardından açıklama yaptı.

''BİZİM 'B PLANI'MIZ VAR''

Büyükakın, Kocaeli'nin susuz kalma ihtimalinin olmadığını söyleyerek, “Bizim bu konuda B planımız da var. Ancak bunlara gerek kalmadan mevsim normallerine beklenen yağışlar ile barajımızın su seviyesi tekrardan yükselecektir” dedi.

‘83 GÜNLÜK SUYUMUZ VAR’

Büyükakın, şu an Yuvacık Barajı’nda 10 milyon metreküp su bulunduğunu açıklayarak, oranının yüzde 20’ye denk geldiğini belirti. Kocaeli’nde günlük yaklaşık 375 bin ton su tüketimi yapıldığını da belirten Büyükakın, ‘’Buda normal şartlarda hiç yağış olmasa bile 83 günlük suyumuz bulunduğunu göstermektedir’’ dedi. “Risk yok demek, tedbir almamak anlamına gelmiyor” diyerek su tasarrufunun önemine değinen Büyükakın, sözlerine şunları da ekledi: “2016 yılında yapılan yer hattı boru hattı ile Sapanca’dan her gün yaklaşık 170 bin metreküp Yuvacık’a su çekiyoruz. Geri kalanı ise Barajımızdan sağlıyoruz. Bütün bunlar göz önüne alındığında Kocaeli’nde susuz kalmak ile ilgili bir risk olmadığını söyleyebiliriz”

SAPANCA HATTI ZOR ZAMANLARDA KULLANILIYOR

Sapanca Hattını B Planı olarak hazır halde beklettiklerini ve kurak zamanlarda devreye aldıklarını da aktaran Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı, “Sapanca gölü ile Yuvacık Barajı İçme suyu Arıtma Tesisi arasında 2008 yılında inşa ettiğimiz içme suyu isale hattımız var. Bu hat ile çeşitli zamanlarda 8 defa Yuvacık Barajı’na takviye yapıldı. Zor ve kurak dönemlerde kullandığımız hattan 4 pompa ile su takviyesi yapıyoruz. Yani zor zamanlarımızda Sapanca Gölü’nü devreye alıyoruz. Daha da ihtiyaç olduğunda derin su kuyularını devreye alarak şehrimizi susuz bırakmıyoruz. Yağışlarla birlikte barajda yeterli miktarda su olduğu zaman Sapanca Hattı’ndan geriye Sapanca Gölü’ne su verme imkanımız da var. Kısacası aldığımız önlemler ile Kocaeli’de su temini yönünden herhangi bir sıkıntımız bulunmamakla birlikte vatandaşlarımızın su tasarrufu konusunda azami hassasiyet göstermelerini bekliyoruz.”