Ülkemizde doğuma teşvik etmek amacıyla birçok düzenleme yapılıyor. Bu düzenlemelere bir yenisi de Çalışma Bakanlığı'ndan geldi.

Çalışma Bakankığı, doğum yapan annelerin çocukları ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışma taslağı hazırladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı 'Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Sureli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik Taslağı' neredeyse bitmek üzere.

Annenin doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 aylık izni sona erdikten, isteğe bağlı kullanılan 6 aylık ücretsiz izni bittiğinde, isteğe göre birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, diğer doğumlarda 180 gün olan izinleri de sona erdikten sonra isterlerse kısmi süreli çalışma izni talep edebilecekler.


Bütün izinler bittikten sonra, çocuk ilköğretim çağına gelene kadar, anne ya da baba çalıştığı kuruma kısmi süreli izin taleplerini bildirebilecekler.

Anne ya da babanın kısmi süreli izin talebinde bulunabilmesi için, eşlerden birinin muhakkak çalışıyor olması gerekiyor. Eşi çalışmayan bir anne kısmi izin talebinde bulunamaz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hangi işlerde kısmi süreli çalışılabileceğine ilişkin bir düzenleme de yaptı. Şartları, kısmi izinle çalışmaya uygun olmayan işlerde işverenin izin verip vermemesine göre izin kullanılabilecek.